Bureau op Zolder ontwikkelt serious games voor de publieke sector. Soms in de vorm van een bord- of kaartspel, steeds vaker met de inzet van theater/trainingsacteurs. Een serious game met rollenspellen stimuleert het creatieve denkvermogen van deelnemers en laat hen de problematiek aan den lijve ervaren.

Serious game met trainingsacteurs
Onze games zijn een actieve en zeer energieke spelvorm waarin alle deelnemers letterlijk en figuurlijk in beweging moeten komen. We nodigen bij deze vorm deelnemers uit hun eigen rol los te laten, en bijvoorbeeld op de stoel van een andere partij te gaan zitten. Soms is dat een andere functie dan die zij in het dagelijks leven vervullen, maar we vragen hen ook in de huid kruipen van ‘hun doelgroep’. Doordat deelnemers het vraagstuk vanuit een ander perspectief ervaren leidt dit tot verrassende, nieuwe inzichten die direct zijn toe te passen in hun eigen werkpraktijk.

We werken met op maat gemaakte scenario’s/casuïstiek die we ontwikkelen in nauwe samenwerking met de opdrachtgever en de doelgroep.

Voorbeelden:

Kansrijke Start
Tijdens de Week van de Gezonde en Kansrijke Start 2022 ontwikkelden we in opdracht van GGD Amsterdam een serious game om Amsterdamse zorg- en welzijnsprofessionals (formele en informele partijen) te laten ervaren hoe het is om van alles voor je pasgeboren kind te regelen terwijl je in bestaansonzekerheid leeft. Het project is in 2024/2025 landelijk uitgerold en nog tien keer gespeeld, in opdracht van het ministerie van VWS.

Lees hier de ervaringen van deelnemers aan de serious game in Amsterdam.

Lees hier de ervaringen van de deelnemers aan de serious game in Twente.

Heb je interesse in het spelen van de game? Bekijk hier dan de regeling vanuit het ministerie van VWS.

De beste zorg 
De beste zorg voor Kees is in 2024 ontwikkeld in opdracht van het ministerie van VWS, NOV en MantelzorgNL. Doel: hoe kunnen we formele en informele zorgpartijen beter laten samenwerken, en hoe krijgen ze inzicht in elkaars belangen en afwegingen? Door een netwerk rondom de door een herseninfarct getroffen Kees te vormen en voor hem de beste zorg te moeten regelen, ervaart het gehele formele en informele netwerk rondom een patiënt wat er bij zo’n complexe samenwerking komt kijken. Door elkaars kwaliteiten in te zetten en goed samen te werken, kunnen zij voldoen aan de behoeften van Kees.

Wat het oplevert
1. Door zelf aan de slag te gaan is zo’n serious game het ultieme learning by doing. Niet eindeloos praten, maar zien, doen en ervaren. In het spel moeten de deelnemers continu hun strategie aanpassen en ontvangen ze van de acteurs of hun medespelers gelijk feedback.
2. Doordat de deelnemers ervaren wat een ander denkt, voelt en meemaakt nemen zij deze ervaringen en inzichten direct mee naar hun eigen (werk)praktijk.
3. Deelnemers ervaren waar de ‘blinde vlekken’ zitten, bijvoorbeeld in een complexe samenwerking. Niet zelden horen we terug ‘ik wist dit wel, maar nu ik het vanuit een ander perspectief ervaren heb, denk ik er wezenlijk anders over’ of ‘ik vertel mijn cliënten het zo te doen, maar trap zelf gelijk in de valkuil waarvoor ik ze wil behoeden’. Of: ‘Ik ben zelf mantelzorger, maar vergat in de game gelijk mijn partner omdat ik zo werd overgenomen door het netwerk en het systeem.’

Wat kan Bureau op Zolder voor jou betekenen?
Wij zorgen voor de ontwikkeling en de productie van de game, voor alle spelmaterialen, de (trainings)acteurs, en de spelbegeleiding. Voor de inhoudelijke invulling en het dagvoorzitterschap van jouw bijeenkomst of evenement, werken we nauw samen met Bureau &MAES.

Opdrachtgevers 
GGD Amsterdam, Gemeente Den Haag, Koninklijke Bibliotheek, Nationale Ombudsman, VNG, SPITZ congres en event, ministerie van VWS, Ministerie van I&W, FCP, Bibliotheek Rotterdam.